Ga naar inhoud

Ondernemings- paspoort

Ondernemingspaspoort
kader 2


Per 1 augustus 2021 dient een Europese burger volledig digitaal een BV te kunnen oprichten. De Dutch Blockchain Coalition onderzoekt samen met de KNB, KVK, ABN AMRO en de Belastingdienst hoe het ‘Ondernemingspaspoort’ het oprichtingsproces en het handelen in het economisch verkeer van een onderneming efficiënter en eenvoudiger kan maken. Hierbij worden huidige processen verdergaand gedigitaliseerd en wordt gebruik te maken van Self Sovereign Identity (SSI) en Blockchain technologie.

Een ondernemer moet voor de oprichting van een onderneming veel documenten meerdere malen opnieuw aanleveren en zich ook meerdere malen identificeren. Dit brengt vaak extra kosten met zich mee en neemt veel tijd in beslag. Ook na de oprichting moet de ondernemer zich meermaals per jaar identificeren met bestaande gegevens, bijvoorbeeld voor het openen van een bankrekening, het aangaan van een handelsrelatie of toegang tot een groothandel. Dit vergt het opnieuw aanvragen van -vaak dezelfde - documenten.

Ondernemingspaspoort

Het oprichten van een BV en het handelen in het economisch verkeer moet makkelijker, sneller en veiliger kunnen. Daarom startte de Dutch Blockchain Coalition met haar partners begin 2021 officieel het initiatief Ondernemingspaspoort, en is er in 2022 een demo ontwikkeld.

Met dank aan Eric Wetzels (Polyfluor) en Noor Figdor (Feelou).

Stap voor stap naar het ondernemingspaspoort

Begin 2022 is er een onderzoeksagenda opgesteld die vragen bevat die te maken hebben met onder andere juridische en technische aspecten. Deze vragen worden nu uitgewerkt en er is uitgebreid aandacht geschonken aan de Value Case voor ondernemers én voor de betrokken organisaties. Zeker nu de propositie steeds concreter wordt, zijn wij op zoek naar instellingen en organisaties die willen aansluiten om input te leveren aan het design en verdere functionaliteiten van een toekomstig ondernemingspaspoort. Interesse? Neem contact met ons op!

Interview met Leon Roseleur van de KNB over het Ondernemingspaspoort

Lees meer
Wil je meer informatie? Neem dan contact op met:
over het bericht: Nina Huijberts

Nina Huijberts

Projectmedewerker

over het bericht: Robert Jan van Pelt

Robert Jan van Pelt

Projectmanager Ondernemingspaspoort