Ga naar inhoud
DBC Symposium 13 december bij EY

DBC Symposium 13 december bij EY

Op 13 december jl. kwamen de leden van de Dutch Blockchain Coalition bij elkaar in Amsterdam voor het DBC Symposium. Na de opening van Peter Verkoulen en Katja van Kranenburg en de welkomstwoorden van Marco Louwes namens de uitmuntende gastheer EY was het Symposium officieel gestart.


Andrew Mooijman trapte de inhoudelijke onderdelen af met een presentatie over Digital Identity. Binnen de DBC is Mooijman ook Lead Digital Identity. In zijn presentatie besprak hij de uitdagingen voor Digital Identity en gaf hij inzicht in de roadmap, mogelijkheden van samenwerking en de verschillende lopende trajecten. Met een duidelijke vraag voor geïnteresseerden om zich na het programma bij hem aan te sluiten voor een dieper gaande sessie over het onderwerp.


Presentatie #DeFi

Joost van der Plas (Maven11) nam de aanwezigen mee in zijn presentatie over Decentralized Finance (DeFi). DeFi onderscheidt zich door van het huidige systeem dat gestoeld is op vertrouwen naar een systeem dat gebaseerd is op verificatie. Van der Plas nam ons mee langs Maker, een platform voor gedecentraliseerd werk. De vergoedingen worden betaald in DAI, een stable coin die altijd 1 US Dollar waard is. Smart Contracts en blockchain vormen de basis van het platform. DeFi is nog in de eerste fase, er staan nog grote uitdagingen te wachten op het gebied van wetgeving, compliance, governance, schaalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Ondanks deze uitdagingen begint de waarde van de netwerken te groeien. Hoe ziet de financiële wereld er in de toekomst uit?


Paneldiscussie Libra en de rol van centrale banken

Tijdens de paneldiscussie over Libra en de rol van centrale banken en digital currencies kwamen de verschillende panelleden met expertise en verschillende inzichten op het podium. De panelleden, Michiel Bijlsma, Simon Lelieveldt en Mark Sanders bespraken de rol van Libra en de insteek tussen private partijen en centrale banken. Alle leden erkennen dat het geen eenvoudige opgave is en dat centrale banken met een eigen digital currency in een commerciële markt stappen. Sanders ziet mogelijkheden om met technologie de publieke taken weg te nemen van de banken, ze ervan te bevrijden.


Presentatie Tokenization

Vanuit nx’change gaf Marleen Evertsz een kijkje in de toekomst van de kapitaalmarkt. Haar verhaal spitste zich toe op Securitization, het opdelen van assets in tokens en de mogelijkheden om deze te verhandelen. Smart contracts (programmable law) biedt nieuwe kansen. Het wordt via tokens mogelijk om zeer kleine assets verhandelbaar te maken. Ze beschreef een project met elektrische auto’s voor particulieren. Hierbij wordt het eigendom, gebruik en de financiering gescheiden geregistreerd en afgehandeld. Waarom zou je als consument vooraf betalen als je mogelijk ook per gebruik kan afrekenen?


Paneldiscussie Zero Knowledge Proof

Onder leiding van moderator Stefanie Roos trad het panel over Zero Knowledge Proof (ZKP) op, bestaande uit Emanuele Francioni, Olivier Rikken, Frank Putman en Pepijn Overbeeke. Rikken maakte van de gelegenheid gebruik om aan de zaal uit te leggen wat ZKP eigenlijk is, hij gebruikte hiervoor de Ali Baba’s Cave uitleg. Een levendige discussie over de verschillende mogelijkheden, kansen en uitdagingen van de technologie volgde.


Paneldiscussie Blockchain in de energiemarkt

Het panel over blockchain in de energiemarkt met als moderator Arno Laeven en panelleden David Peters, Michiel Sintenie, Julia Padberg en Tijs Wilbrink maakte een goede bodem voor een discussie over de vele initiatieven, standaarden en protocollen. Met name dat deze op internationaal niveau ontbreken. Interoperabiliteit is al langer een punt van discussie en zal dit nog wel even blijven. Het panel was het collectief eens dat er veel partijen zijn die experimenteren met blockchaintoepassingen en dat privacy by design en een netwerk met incentives kansrijk lijken. Als afsluiter melde een panellid dat Nederland een van de weinige landen is dat zich goed kan opstellen om gezamenlijk iets functioneel in te zetten.

De dag werd afgesloten met een zeer goed verzorgde lunch en de mogelijkheid om te netwerken en de verschillende sprekers nog enkele vragen te stellen.


Podcasts Blockchain Realisten

Vanuit de podcast-zaal hebben de Blockchain Realisten gedurende de dag meerdere sprekers geïnterviewd over hun specifieke kennis en kijk op de toekomst. Bekijk of luister alle podcasts:


Nieuws

over het bericht: De DBC verwelkomt met enthousiasme Impierce Technologies B.V. als nieuwe partner
25 september 2023

De DBC verwelkomt met enthousiasme Impierce Technologies B.V...

over het bericht: DBC Deep Dive: Ontwikkelingen in het ecosysteem van digital assets
21 september 2023

DBC Deep Dive: Ontwikkelingen in het ecosysteem van digital ...

over het bericht: DIIP Update - Decentralized Identity Interop Profile
20 september 2023

DIIP Update - Decentralized Identity Interop Profile