Ga naar inhoud

Terugblik: bijeenkomst Future Mobility Data Marketplace

Op donderdag 24 november organiseerde de Dutch Blockchain Coalition bij de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer de mobility meetup: "Future Mobility Data Marketplace”.  Een bijeenkomst over data, blockchain en AI voor duurzame mobiliteit op basis van Gaia-X.


Data en AI zijn cruciaal bij het oplossen van uitdagingen in de mobiliteit zoals vermindering van CO2 uitstoot en files. Maar hoe zorgen we ervoor dat voldoende betrouwbare data gedeeld wordt op een veilige en privacy vriendelijke manier? Gaia-X is een Europese publiek-privaat samenwerking die zich richt op een meer decentrale inrichting van het internet en meer digitale soevereiniteit voor burgers, bedrijven en overheden. Blockchain en decentrale technologie speelt hierbij in de architectuur een belangrijke rol. Vanuit vrijwel alle EU landen werken grote en kleine organisaties samen om Gaia-X vorm te geven.

De Gaia-X referentiearchitectuur gaat uit van een federatieve data en cloudinfrastructuur, waarbij de data-eigenaar in controle blijft over de data. Binnen de Future Mobility Data Marketplace stelt het op blockchain draaiende Ocean Protocoldata-aanbieders en -kopers in staat om data te delen, te vinden en te consumeren op een veilige, privacy-beschermende manier. Bijzonder hierbij is dat de data niet gekopieerd hoeven te worden, zodat de data-eigenaren controle over hun data behouden.

Tijdens deze bijeenkomst werd de eerste release van de “Future Mobility Data Marketplace” door de betrokken partijen, Rijkswaterstaat, deltaDAO, Gaia-X hub NL en de Dutch Blockchain Coalition, gepresenteerd en gedemonstreerd. Na afloop van de demo werd verder ingegaan op de vervolgstappen en mogelijkheden om te participeren.


De Future Mobility Data Marketplace is één van de eerste concrete voorbeelden waarin Gaia-X wordt geïmplementeerd. Een publieke marketplace waarin je data services en AI algoritmes kunt vinden die iets met mobiliteit te maken hebben. Zowel open als gesloten data en zowel gratis als betaalde dataservices. Zogenaamde “labels” fungeren als digitale keurmerken en verifieerbare meta data die de kwaliteit en integriteit van data en AI algoritmes waarborgen. 


De eerste release van de marktplaats is tot stand gekomen vanuit een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, Dutch Blockchain Coalition, deltaDAO en Gaia-X Hub Nederland. Deze release is een proef en gaat uit van een beperkte scope en heeft als doel om het Gaia-X framework te beproeven en gezamenlijk verder te implementeren voor de mobiliteit sector. Diverse andere (Nederlandse en internationale) partijen hebben al interesse getoond om in volgende fases betrokken te worden.

Heb je de bijeenkomst gemist of wil je de presentaties nog eens terugkijken? Hierbij een overzicht van alle slides:

Presentatie FMA
Presentatie deltaDAO

Presentatie Gaia-X.EsriNL

Presentatie Gaia-X

Presentatie RWS


Diverse organisaties hebben al aangegeven dat ze betrokken willen zijn bij vervolgstappen en vormgeving van een Future Mobility Alliance. Voor interesse of meer informatie neem contact op met: Harmen van der Kooij

logo fmdm
Wil je meer informatie? Neem dan contact op met:
over het bericht: Harmen van der Kooij

Harmen van der Kooij

Program Lead Digital Commons and Interoperability