Ga naar inhoud

Self-Sovereign Identity for dummies

Nog niet bekend met het concept van Self-Sovereign Identity (SSI)? In dit artikel beantwoorden we graag de meest voorkomende vragen rondom deze methodiek.


Wat is een Self-Sovereign Identity?
Self-Sovereign Identity (SSI) is de methodiek die vertrouwen en autonomie toevoegt aan digitale transacties. In de digitaliseringsgolf van het afgelopen decennium zijn deze twee concepten niet meegenomen. Voor vertrouwen in informatie moet nu nog worden uitgeweken naar de fysieke wereld. Denk aan het kopietje van een paspoort of de ondertekende werkgeversverklaring voor een hypotheek aanvraag. Wat betreft autonomie in de digitale wereld zijn mensen de controle kwijt geraakt en is het veelal onduidelijk welke persoonlijke gegevens bij welke partijen zijn vastgelegd.


Self-Sovereign Identity heeft de potentie beide issues op te lossen. Dit kan worden gerealiseerd door ieder mens en iedere organisatie te voorzien van een nieuw stuk gereedschap: een digitale assistent, in SSI ook wel een agent of wallet genoemd. Die digitale assistent – voor mensen waarschijnlijk in de vorm van een smartphone app – maakt het de eindgebruiker eenvoudig en zorgt te allen tijde voor verantwoord beheer van identifiers, sleutels en gegevens. Het data-subject behoudt het inzicht en de regie op gegevens. Wanneer dienstverleners om gegevens vragen, ziet het subject altijd in een vertrouwde en consistente interface welke gegevens met wie gaan worden gedeeld.


Wat is een wallet?
Een wallet is een soort kluisje met gegevens over jouw identiteit dat je zelf in beheer hebt.


Wat wordt er bedoeld met een SSI-Infrastructuur?
Als analoog kun je onze wegen nemen. De auto’s die over de wegen rijden zijn in deze analoog informatie. Wegen sluiten op elkaar aan; in Nederland, maar ook in Europa. Je rijdt eenvoudig de grens over naar België en hoeft niet een stuk te voet af te leggen of uit je auto te stappen als je bij de grens bent om een ander vervoersmiddel te gebruiken omdat de weg in België niet geschikt is voor auto’s. Zo wil je ook voor het uitwisselen van gegevens over identiteit ‘wegen’ hebben die op elkaar aansluiten en geschikt zijn voor het ‘vervoersmiddel’ dat je gebruikt. Om dat te realiseren is interoperabiliteit tussen systemen (wegen) nodig.

Wat is interoperabiliteit?
Interoperabiliteit is simpel gezegd het verbinden van systemen door het standaardiseren van de informatie en de manier waarop die informatie wordt uitgewisseld.


Wat is open source?
Software wordt geschreven met een programmeertaal: dat is een taal die wordt geschreven in codes. Open source is code die vrij toegankelijk is voor iedereen. Er is dus geen licentie die je hoeft te betalen om de code te gebruiken.

Lees meer over SSI in het visiedocument van de DBC