Ga naar inhoud
Rob van Gijzel wordt ambassadeur van de Dutch Blockchain Coalition

Rob van Gijzel wordt ambassadeur van de Dutch Blockchain Coalition

DELFT, 12 april 2018 - Voormalig burgemeester van Eindhoven en oud-Tweede Kamerlid Rob van Gijzel is per 12 april aangetreden als ambassadeur van de Dutch Blockchain Coalition (DBC). Van Gijzel gaat de top van het bedrijfsleven en bestuurlijk Nederland bij elkaar brengen om de introductie van blockchain toepassingen in Nederland te versnellen.


De potenties van blockchain, het systeem dat het mogelijk maakt informatie of waarde tussen partijen betrouwbaar uit te wisselen zonder een derde partij, zijn groot. Met blockchain kunnen verbeteringen worden bereikt voor maatschappelijk relevante doelen als traceerbaarheid van producten in wereldwijde voedselketens, het verminderen van fraude, verbeteren van internationale logistieke processen maar ook betrouwbare micro-kredietverstrekking in ontwikkelingslanden.


Deze massale en grootschalige toepassingen vragen van bestuurders inzicht in de strategische kansen die blockchain biedt en in de besluiten die nodig zijn om blockchain technologie daadwerkelijk in te zetten. Met beide aspecten gaat Rob van Gijzel namens de Dutch Blockchain Coalition aan de slag.


René Penning de Vries, boegbeeld team ICT en voorzitter van de Dutch Blockchain Coalition, over zijn toetreding: “Rob van Gijzel is de juiste persoon om in dit stadium van de technologie de betrokkenen uit bedrijfsleven en overheid bij elkaar te brengen. De coalitie is dan ook ontzettend blij dat hij hier tijd voor wil vrijmaken”. Van Gijzel hierover: “Ik heb enorm veel zin deze rol op mij te nemen. Het is belangrijk dat de inbedding van een technologie als blockchain goed begeleid wordt. Daar heb je een brede groep van mensen voor nodig die beseffen wat de technologie economisch en maatschappelijk teweeg gaat brengen”.


Schaalbaar maken van de technologie

Technisch gezien zijn de mogelijkheden van blockchain enorm. We zien dat er in Nederland in diverse domeinen al mee gewerkt wordt, van de energie-, haven- en zorgsector tot leveranciers van financiële diensten en overheden. Om het op grote schaal toe te kunnen passen, moet aan bepaalde voorwaarden voldaan worden. Denk daarbij aan de inzetbaarheid van betrouwbare digitale identiteiten van personen, objecten, juridische entiteiten en processen, aan aanpassingen van wet- en regelgeving, aan standaardisatie en aan voldoende opleidingsaanbod.


De Dutch Blockchain Coalition werkt met dertig partners van de overheid, kennisinstituten en het bedrijfsleven in drie actielijnen om deze en de andere noodzakelijke fundamenten van blockchain goed op poten te zetten. Internationaal maakt de DBC afspraken over standaardisatie, normering en governance. Dit doet zij onder andere met de ISO en de Europese Commissie. Meer informatie: www.dutchblockchaincoalition.org en de infographic met de resultaten en doelen van de DBC in de eerste helft van 2018.


Nieuws

over het bericht: 7 miljoen voor onderzoek naar Digitale Identiteiten!
27 maart 2024

7 miljoen voor onderzoek naar Digitale Identiteiten!

over het bericht: DBC Deep Dive: Reflecties op de volwassenwording van crypto en meme coin mania
21 maart 2024

DBC Deep Dive: Reflecties op de volwassenwording van crypto ...

over het bericht: DBC Deep Dive: De beloften en uitdagingen van AI en crypto applicaties
19 maart 2024

DBC Deep Dive: De beloften en uitdagingen van AI en crypto a...