Ga naar inhoud

Nieuw thema Veiligheid Dutch Blockchain Coalition met lead Mark van Staalduinen

De Dutch Blockchain Coalition (DBC) start met het nieuwe thema Veiligheid en verwelkomt Mark van Staalduinen als lead van het nieuwe thema. Het thema werd afgetrapt tijdens de DBC Conferentie op 28 juni jl. tijdens de break-outsessie Veiligheid.

Mark van Staalduinen lead nieuw thema Veiligheid DBC

V.l.n.r.: Mark van Staalduinen (Thema-lead Veiligheid DBC), Reinier Bredenoord (Openbaar Ministerie, Kwartiermaker Criminele digitale geldstromen), Nina Huijberts (Thema ondersteuning DBC), Joeri Glastra (HSD Security Delta thema ondersteuning), en Peter Verkoulen (Coalitie manager DBC).


Blockchain en vergelijkbare gedistribueerde cryptografische technologieën bieden ongekende kansen voor innovaties die relevant zijn voor onze maatschappij, bedrijven en overheden. Tegelijkertijd brengen nieuwe technologieën nieuwe en onbekende risico’s met zich mee. Dit is een gegeven waar we verstandig mee om moeten gaan. Een veilige samenleving in het huidige informatietijdperk vereist intrinsiek veilige en betrouwbare digitale technologie, waarbij innovatie de ruimte krijgt en risico’s beheersbaar zijn. Daartoe hebben we zekerheden nodig en maatregelen om onze maatschappij en economie, die in rap tempo digitaliseren, betrouwbaar en weerbaar te maken en te houden.

Mark van Staalduinen: "Ik kijk ernaar uit om publieke en private stakeholders samen te brengen ter ondersteuning van een veilig en betrouwbaar blockchain-ecosysteem voor Nederland. Hoe betrouwbaarder en veiliger de infrastructuur, hoe eerder organisaties kunnen overstappen op grootschalige blockchain-toepassingen en de Nederlandse maatschappij en economie daar de vruchten van kunnen plukken. Omdat veiligheid en betrouwbaarheid verschillende functionele gebieden omvatten, variërend van criminologische expertise tot diepgaande technologische kennis, biedt mijn ervaring in de publieke en private sector mij diverse perspectieven die nodig zijn om strategisch samen te werken in deze triple-helix."


Het belang van het thema Veiligheid wordt onderstreept door de snelheid van technologische vooruitgang en het grootschalig voorkomen van beveiligingsincidenten. In dit verband richten de inspanningen van de werkgroep binnen dit nieuwe thema zich op: (a) een veilig en betrouwbaar blockchain-ecosysteem door beveiligingsmaatregelen voor te stellen en misbruik en fraude aan te pakken; en (b) het bevorderen van een veilig en betrouwbaar internet door gebruik te maken van blockchain en gedistribueerde cryptografie.

"Verantwoorde technologie vereist beveiligingsmaatregelen die het resultaat zijn van gerichte en gezamenlijke inspanningen die niet van de ene op de andere dag kunnen worden bereikt. We zijn verheugd dat Mark van Staalduinen de rol van thema-lead Veiligheid heeft aanvaard bij het ondersteunen van de ontwikkeling van het Nederlandse ecosysteem. Gezien het wijdverbreide misbruik van cybertechnologieën door cybercriminelen voor hun doeleinden, is publiek-private samenwerking in blockchain-technologie de sleutel voor een veilig en betrouwbaar digitaal domein", aldus Peter Verkoulen, coalitiemanager van de DBC.

De basis voor het thema Veiligheid komt voort uit een reeks rondetafelgesprekken tussen Singapore en Nederland, georganiseerd door het Partners for International Business (PIB) – een programma dat tijdens de COVID-19-pandemie is opgestart, gericht op het identificeren en delen van good-practices van multistakeholder-uitdagingen met betrekking tot blockchain. De virtuele rondetafelgesprekken zijn georganiseerd in samenwerking met onder meer het ministerie van Justitie en Veiligheid, ABN AMRO Bank, TNO, Hague Security Delta (HSD) en CFLW Cyber Strategies en partners uit Singapore.


Mark van Staalduinen heeft meer dan tien jaar ervaring op het gebied van internationale rechtshandhaving en cybersecurity bij onder meer TNO en INTERPOL. Naast thema-lead Veiligheid bij de Dutch Blockchain Coalition is Mark van Staalduinen directeur van CFLW Cyber Strategies. CFLW is recentelijk aangesloten als nieuwe partner van de Dutch Blockchain Coalition. Dit Nederlandse bedrijf heeft een internationaal bereik en visie om open-source intellingence (OSINT) oplossingen te ontwikkelen voor een veilige digitale wereld.