Ga naar inhoud
EU publiceert standpunt over Blockchain & GDPR

EU publiceert standpunt over Blockchain & GDPR

Het European Union Blockchain Observatory & Forum heeft een rapport gepubliceerd over blockchain in relatie tot de gegevensbeschermingswetgeving AVG. De bewering is dat AVG compliance niet over technologie gaat. In plaats daarvan gaat het om de manier waarop de technologie wordt geïmplementeerd.


De Dutch Blockchain Coalition was actief betrokken bij de totstandkoming van dit rapport rapport mede via Sandra van Heukelom (PelsRijcken) en Katja van Kranenburg-Haspians (CMS Law.Tech). De coalitie is blij met de inzichten in dit rapport over blockchain in relatie tot de Algemene Gegevensbeschermingsverordening (AVG).


Wij erkennen de waarde van een Europees rapport dat een overzicht van, en richtlijnen voor, geeft over AVG-elementen voor degenen die werken en experimenteren met blockchain. Als bijvoegsel bij het verslag wijzen wij graag nog op het volgende:


- hoewel het in het verslag niet volledig aan bod komt, moet worden erkend dat het begrip "gegevensverwerker" in de AVG (naast de verantwoordelijkheid voor de verwerking van de gegevens) relevant blijft in de context van een blockchain: knooppunten kunnen bijvoorbeeld soms in aanmerking komen als gegevensverwerkers en dus onderworpen zijn aan onafhankelijke verplichtingen;


- hashing en encryptie, hoewel essentieel voor blockchainoplossingen, mogen niet worden verward met volledige (d.w.z. onomkeerbare) "anonimisering" in de zin van de AVG. In de praktijk resulteren hashing en encryptiegegevens hoogstwaarschijnlijk in pseudonimiseerde persoonsgegevens, wat betekent dat de AVG nog steeds van toepassing is op de verwerking van dergelijke gegevens.


Het rapport kan hier worden gedownload.


Nieuws

over het bericht: Bezoek aan InCyber Forum, Lille (26-28 maart 2024)
10 april 2024

Bezoek aan InCyber Forum, Lille (26-28 maart 2024)

over het bericht: Dutch Blockchain Coalition begint met schrijven van position paper over Digital Product Paspoorten
10 april 2024

Dutch Blockchain Coalition begint met schrijven van position...

over het bericht: Whitepaper Empowering Communities "Harnessing the Opportunities of the Digital Economy" online
08 april 2024

Whitepaper Empowering Communities "Harnessing the Opportunit...