Ga naar inhoud
Digitale identiteit voor op je telefoon

Digitale identiteit voor op je telefoon

Naast je paspoort en rijbewijs, ook een toepassing op je telefoon, waarmee je snel en veilig je identiteit kunt aantonen met nog meer privacy-mogelijkheden. Er is een eerste prototype ontwikkeld voor een digitaal stempel dat deze functie op termijn mogelijk kan vervullen.


Naast je paspoort en rijbewijs, ook een toepassing op je telefoon, waarmee je snel en veilig je identiteit kunt aantonen met nog meer privacy-mogelijkheden. TU Delft heeft - samen met de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en IDEMIA (de huidige producent van Nederlandse paspoorten) en advocatenkantoor CMS, en binnen het verband van de Dutch Blockchain Coalition - een eerste prototype ontwikkeld voor een digitaal stempel dat deze functie op termijn mogelijk kan vervullen. Deze digitale identiteit is gebaseerd op Delftse innovatieve blockchain-technologie, de zogenaamde Trustchain. Het prototype is gedemonstreerd tijdens een BZK-bijeenkomst op 7 juni. Na de zomer gaat in twee gemeenten een gebruikersproef met deze techniek van start.


Eigen controle

Deze vorm van een self sovereign identiteit is een verkenning die het op termijn mogelijk kan maken dat burgers zelf beschikken over hun persoonlijke gegevens in de fysieke en de digitale wereld. Nu nog maken veel online platforms gebruik van bijvoorbeeld Facebook of Twitter om in te loggen. Met een eigen digitaal stempel zou dat verleden tijd kunnen zijn. Pouwelse: ‘De digitale identiteit wordt dan van de burger zelf. Mensen zijn vrij om zelf hun digitale identiteit te bewaren en te gebruiken. Dat is nu nog iets van de toekomst, maar uiteindelijk wel waar we heen willen’.


Proefdraaien na de zomer

De doelstelling is dat na de zomer twee gemeenten het prototype gaan testen: Utrecht en Eindhoven. Een testgroep krijgt de mogelijkheid om een de nieuwe service ‘Ik ben het, gevalideerd door de overheid’ en ‘Ik ben ouder dan 18’ (indien van toepassing) als digitale verklaring beschikbaar te krijgen op zijn/haar telefoon. De test duurt tot eind 2018 waarna een wetenschappelijk onderzoek van de proef plaatsvindt op maatschappelijke, ethische, technische, juridische, economische en gebruikersaspecten. Op basis daarvan wordt bepaald of en hoe hier verder mee kan worden gegaan.


Trustchain

TU Delft werkt al zeker tien jaar met ‘distributed ledger technology’, ofwel blockchain, sinds twee jaar georganiseerd in het Delft Blockchain Lab, onder wetenschappelijke leiding van Johan Pouwelse, tevens projectleider namens de TU Delft van dit digitale ID-project.
Voor deze proef wordt gebruik gemaakt van een speciale blockchain-variant, de zogenaamde Trustchain (IETF Internet Standard draft of Trustchain), ontwikkeld door de TU Delft. Trustchain is een techniek waarbij hele grote netwerken van informatie op een veilige en snelle manier kunnen worden opgeslagen, speciaal ontwikkeld voor het vastleggen van identiteit en het scheppen van vertrouwen omdat het makkelijk fraude detecteert in die netwerken. Zo is er minimaal dezelfde controle, privacy en veiligheid als de huidige paspoorten, maar dan op een telefoon.


De mens centraal

Een strikte voorwaarde om succesvol te kunnen zijn in de ontwikkeling van technieken, is dat dezelfde veiligheidseisen die worden gesteld aan het paspoort ook op deze verkenning van toepassing zijn. De techniek dient daartoe een verbinding te kunnen leggen met de mens.


Partners

“Het werk dat we hier doen is veldoverstijgend, we werken samen met diverse partners om het te realiseren”, aldus Johan Pouwelse. Aan de ontwikkeling van dit digitale stempel werkt de TU Delft nauw samen met BZK, IDEMIA en CMS. Binnen het verband van de Dutch Blockchain Coalition is Trustchain één van de technieken waarmee gewerkt wordt. De coalitiepartners -waaronder de TU Delft- testen verschillende technieken om er concreet ervaringen mee op te doen en te begrijpen wat de voor- en nadelen van elke techniek zijn.


Voor meer informatie, klik op onderstaande afbeelding voor het afspelen van de video.

Video Trustchain


Meer informatie

CMS: Simon Sanders: simon.sanders@cms-dsb.com

CMS: Katja van Kranenburg: katja.vankranenburg@cms-dsb.com


TU Delft: Johan Pouwelse: J.A.Pouwelse@tudelft.nl

TU Delft: Roy Meijer (adviseur wetenschapscommunicatie): r.e.t.meijer@tudelft.nl

Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (BZK): Suzanne van Rijn (senior communicatieadviseur): suzanne.vanrijn@rvig.nl

IDEMIA: André de Kok: Andre.deKok@rvig.nl

Voor meer informatie over dit project binnen de Dutch Blockchain Coalition, of interviews met één van de coalitiepartners: Arlette de Haas: arlette.dehaas@ecp.nl, of Quirine van der Klooster, qvdk@ecp.nl


Nieuws

over het bericht: Bezoek aan InCyber Forum, Lille (26-28 maart 2024)
10 april 2024

Bezoek aan InCyber Forum, Lille (26-28 maart 2024)

over het bericht: Dutch Blockchain Coalition begint met schrijven van position paper over Digital Product Paspoorten
10 april 2024

Dutch Blockchain Coalition begint met schrijven van position...

over het bericht: Whitepaper Empowering Communities "Harnessing the Opportunities of the Digital Economy" online
08 april 2024

Whitepaper Empowering Communities "Harnessing the Opportunit...