Ga naar inhoud

Decentralized Finance (DeFi)

Dit artikel is onderdeel van de reeks #DBCDeepDives over Digital assets en Web 3.0 in samenwerking met LekkerCryptisch. Met speciale dank aan Balder Bomans van Maven11.


Twee jaar geleden stond Decentralized Finance of “DeFi” plotseling in de belangstelling. De snelle groei, nieuwe services en lucratieve programma’s om gebruikers te onboarden leidden tot een snelle stijging van de zogenaamde Total Value Locked (TVL, zie voor een kanttekening bij deze maatstaf dit artikel van Coin Metrics), het totaal van kapitaal dat werd beheerd/gebruikt door diverse DeFi-protocollen en -diensten. De zomer van 2020 werd in crypto-kringen dan ook ‘DeFi Summer’ genoemd.

kader smart contracts


DeFi wordt ook wel ‘Open Finance’ genoemd, omdat dat beter zou aansluiten bij de doelstelling ervan, namelijk het openstellen van financiële dienstverlening voor iedereen. Bovendien is ‘decentraal’ een spectrum en vaak de eindbestemming van de roadmaps; sommige blockchain-gedreven financiële diensten zijn volledig decentraal, anderen streven ernaar om dit te worden. De recente crash in de crypto-markten was een goede stresstest voor DeFi die op indrukwekkende wijze werd doorstaan.


Dat gold niet voor de zogenaamde CeFi (Central Finance) diensten, bedrijven die cryptodiensten leverden. Diverse grote spelers die o.a. rendement boden op crypto-assets zoals bitcoin en ether bleken slecht risicomanagement te hebben gevoerd en veel te veel te hebben geleend. Doordat hun onderpand voor die leningen flink minder waard werd, zo daalde bijvoorbeeld ether met ongeveer 80% vanaf de all-time high, vielen deze partijen om. Ondertussen draaiden de DeFi-protocollen gewoon door.



Aave, gestart in 2017, is een voorbeeld van een DeFi-protocol, het is het grootste leen-uitleen-platform. Aave is inmiddels meer dan 20 keer onderworpen aan een audit en getest door hevige marktbewegingen. Nu lenen dit soort platforms nog uit op basis van (overcollatorized) onderpand. Dat betekent dat je voor het lenen van 1 euro meer dan 1 euro, bijvoorbeeld 1,50 euro aan crypto-assets moet inleggen. Dat zorgt nog niet tot een efficiënte kapitaalmarkt. De verwachting van de toekomst is dat de transparantie van blockchain, het feit dat je alle transacties van wallets kunt zien, zal zorgen voor wallet credit scores op basis waarvan een individu of bedrijf ook lening kan krijgen. Hier wordt aan gewerkt, bijvoorbeeld door Spectral Finance, maar dit is nog niet op grote schaal inzetbaar.

Uniswap is een andere grote speler, een decentrale crypto-exchange en de grondlegger van het AMM-model. AMM staat voor ‘Automated Market Maker’ en is het onderliggende mechanisme voor decentrale handelsplatforms. In tegenstelling tot een normaal orderboek op een handelsplatform wordt de prijs niet bepaald door vraag en aanbod (gefaciliteerd door vertrouwde derde partijen, market makers), maar worden deze gewaardeerd door een prijsalgoritme. De winsten van dit peer to peer model, dat wil zeggen de transactiekosten, vloeien terug naar de verschaffers van liquiditeit en dat kan in principe iedereen zijn die de beschikking heeft over cryptovaluta die worden verhandeld.

Uniswap en Aave zijn voorbeelden van decentrale protocollen. Het grote verschil is dat er geen personen of vertrouwde derde partijen zijn die de transacties controleren en dat de verrekening onmiddellijk is. En ze zijn permissionless, iedereen heeft er toegang toe. En omdat transacties ‘on chain’ zijn, brengt dat transparantie met zich mee. Christopher Giancarlo, voorheen voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), refereerde aan het belang van die transparantie in een van zijn speeches als voorman van de CFTC. Juist die transparantie ontbrak in de financiële crisis van 2008. Volgens Giancarlo zouden blockchain-gedreven financiële diensten veel sneller tot inzicht hebben geleid in de aard en omvang van de problemen en was daardoor een betere interventie mogelijk geweest.

Money Legos
De verschillende DeFi-protocollen worden ook wel money legos genoemd. Eigenlijk zijn dat kleine bouwstenen die op een gegeven moment zo doorgetest zijn dat ze niet meer ‘stuk’ kunnen worden gemaakt. Waar nog wel een risico ligt is de combinatie van het gebruik ervan. Partijen of individuen die diverse diensten combineren en teveel geleend geld inzetten, nemen teveel risico en worden daarmee gevoelig voor koersdalingen. Maar de protocollen zelf doen dan nog precies wat ze moeten doen.

DeFi

Naast de money legos probeert een nieuwe generatie DeFi-toepassingen de brug te slaan tussen traditionele financiële assets en DeFi. Een voorbeeld is Centrifuge dat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld facturen, onroerend goed en royalties kunnen worden ingezet als onderpand.

Decentralisatie: vaak een proces
Veel DeFi-protocollen starten als een centraal geleid project. Een deel van de teams streeft ernaar om op termijn volledig decentraal te worden. De centraal geleide aanloopperiode zorgt ervoor dat het product wordt gelanceerd. Daarna start vaak het decentralisatieproces. Aave is al vrij ver in dat proces, met een uitgewerkt governancemodel.

Schaaltransformaties
DeFi is flink gegroeid de afgelopen jaren, maar in verhouding met het complete financiële stelsel nog piepklein. Nu veel van de money legos flink op de proef zijn gesteld, kun je zeggen dat de legoblokjes zoals Aave, Maker en Compound behoorlijk robuust zijn. De vraag is nog wel wat er gebeurt als DeFi vele malen groter wordt. Wat werkt met 100 miljoen werkt niet noodzakelijkerwijs met 100 miljard. En hoe groter DeFi wordt, hoe groter ook de potentiële impact op de rest van de financiële wereld als er een groot probleem ontstaat. De regelgevers en toezichthouders zullen DeFi-protocollen nauwgezet in de gaten blijven houden de komende jaren.

Overige DBCDeepDives over Digital assets en Web 3.0 in samenwerking met LekkerCryptisch:
over het bericht: Bitcoin energieslurper of aanjager van de energietransitie?
29 augustus 2022

Bitcoin energieslurper of aanjager van de energietransitie?

over het bericht: Markets in Crypto-Assets Regulation - Deel 3 Inhoud en reikwijdte MiCA
12 juli 2022

Markets in Crypto-Assets Regulation - Deel 3 Inhoud en reikw...

over het bericht: Markets in Crypto-Assets Regulation Deel 2 - Bestaande wetgeving voor crypto
01 juli 2022

Markets in Crypto-Assets Regulation Deel 2 - Bestaande wetge...

over het bericht: Markets in Crypto-Assets Regulation - Deel 1 Het Europese wetgevingstraject
22 juni 2022

Markets in Crypto-Assets Regulation - Deel 1 Het Europese we...

over het bericht: The Merge: Ethereum’s transitie naar Proof of Stake
11 juni 2022

The Merge: Ethereum’s transitie naar Proof of Stake

over het bericht: Stablecoins
20 mei 2022

Stablecoins