Ga naar inhoud

DBC partner van onderzoeksproject CHAIN:

Ten behoeve van betrouwbare en transparante inzet van blockchaintoepassingen door de Nederlandse overheid

De DBC is aangesloten bij het valorisatiepanel van CHAIN en ondersteunt CHAIN als partner. De DBC vindt het belangrijk dat blockchaintoepassingen op een transparante en betrouwbare wijze worden ontworpen waarbij juridische en publieke waarden vanaf het begin van het proces op de juiste wijze worden meegenomen. De DBC kijkt dan ook uit naar de resultaten van CHAIN en de mogelijkheden om deze resultaten toe te passen.


CHAIN is een interdisciplinair onderzoeksteam (Universiteit Utrecht en Tilburg University) dat zich richt op de uitoefening van openbaar gezag in gedistribueerde netwerken. Het doel van het onderzoeksteam is om de juridische en publieke waarden van transparantie, verantwoording, vertrouwen en legitimiteit te beschermen bij het implementeren van blockchain-applicaties om strategische beleidsdoelstellingen aan te pakken.

Exploratief onderzoek wordt momenteel uitgevoerd bij diverse blockchainpilots zoals “De Rode Knop”; een samenwerking tussen het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), het Ministerie van Justitie en Veiligheid, Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), gemeente Eindhoven en gemeente Den Haag en “De EnergieKnip”; een samenwerking tussen de gemeente Emmen en DBC hub BlockchainLab Drenthe.

De eerste resultaten van het kwalitatief onderzoek en de uitgebreide literatuuranalyse hebben reeds de basis gevormd voor enkele wetenschappelijke publicaties.


Wil je direct op de hoogte blijven van het CHAIN project? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van CHAIN via deze link.