Ga naar inhoud

DBC Deep Dive: Bored Ape Yacht Club - meer dan een dure jpeg?

Dit artikel is onderdeel van de reeks #DBCDeepDives over Digital assets en Web 3.0 in samenwerking met LekkerCryptisch


Bored Apes of de Bored Ape Yacht Club behoren tot de meest in het oog springende NFT’s van dit moment. Er zijn slechts 10.000 apen, allemaal uniek, die wonen op de ethereum blockchain: de Bored Ape Yacht Club (BAYC), bedacht door het bedrijf Yuga Labs. De apen zijn zogenoemde NFT’s, non-fungible tokens (erc-721 tokens) en anders dan gewone cryptomunten zijn deze tokens dus uniek en niet zoals een ether of bitcoin gelijk of inwisselbaar voor een andere ether of bitcoin. 


De Bored Apes staan te koop op online NFT-marktplaatsen, waarvan opensea.io. de grootste is. Om er één aan te schaffen heb je ten tijde van het schrijven van dit artikel minimaal 230.000 USD (96 Ether) nodig, de huidige ‘floor price’. De Bored Ape Yacht Club zag het licht op 30 april 2021 en inmiddels hebben zo’n 6400 mensen een Bored Ape, als we aannemen dat het aantal ethereum wallets dat een van de NFTs bezit gelijk staat aan het aantal personen. Deze mensen bezitten niet alleen een NFT maar ook een lidmaatschap waarmee ze exclusieve voordelen krijgen naarmate de BAYC community groeit en actiever wordt.

De hoge prijs van Bored Apes zorgt op zichzelf voor media-aandacht, maar werpt ook een drempel op. Slechts een selecte groep mensen kan en is bereid een bedrag uit te geven aan een NFT, waar je ook een appartement mee zou kunnen kopen. Wat maakt dat mensen juist deze NFT’s als waardevol beschouwen? En is de BAYC community levensvatbaar en de NFT waardevast op de lange termijn?


Status en financiële voordelen
De drijvende factor achter de prijs van de bored apes is de community en de voordelen die de community biedt; op het gebied van status, maar ook financieel. Status speelt in het normale leven ook een grote rol; het is een belangrijke reden waarom we merkkleding kopen, op bepaalde plekken een huis willen kopen en sieraden, tassen en gadgets aanschaffen. 



BAYC als statussymbool, Paris Hilton en Jimmy Fallon bespreken welke Ape ze hebben gekocht.


Lid zijn van de community wordt beloond. Bored-ape houders ontvingen per aap die ze in hun bezit hadden de mogelijkheid om een NFT-hond (huidige floor price: 7.9 ether / 19.000 USD) te minten. Daarnaast ontvingen houders een serum om een mutant-versie van hun aap (Mutant Ape Yacht Club, huidige floor price: 19,4 ether / 46.500 USD) te creëren. Er werden ook 10.000 Mutant Apes op de markt verkocht, om zo de community te vergroten.

Door de hoge prijzen en de mate van adaptie van NFT’s in het algemeen, blijft de community vooralsnog klein. Bovendien is de waarde van deze ‘spin off’ NFT’s afhankelijk van de onderliggende NFT’s. Als Bored Apes niets of weinig waard zijn, dan behouden deze NFT’s zeer waarschijnlijk ook niet hun waarde.

Community bepaalt de waarde
De waarde van een Bored Ape hangt vooral samen met de activiteit van de community. Die activiteit wordt niet alleen gestimuleerd door de voordelen van het lidmaatschap daaraan te koppelen, maar ook door een onconventionele zet van Yuga Labs; door de commerciële rechten van de aap vrij te geven aan de eigenaar. Daarmee ontstaan allerlei verschillende commerciële mogelijkheden voor Bored Ape-houders.


Adidas lanceerde bijvoorbeeld digitale kleding met Bored Apes erop, waarvoor de promotie is gedaan via stripboeken in NFT en fysieke vorm. Een eigenaar van meerdere Bored Apes sloot een deal met Universal Music om een muziekgroep (van Bored Apes), genaamd Kingship, te lanceren. Jenkins the Valet, een op Twitter verhalen schrijvende Bored Ape, sloot een deal met Creative Artists om zijn eerste boek uit te brengen. En Timbaland maakte een ware videoclip met zijn Bored apes band ‘The Zoo’ voor hun debuutnummer Apesh!t. 


De commerciële rechten die Bored Ape-houders bezitten, zorgen voor een levendige community. Maar hoe zit het met de schaalbaarheid? Kunnen de duizenden bezitters van Bored (en Mutant) Apes op deze manier, dat wil zeggen via hun eigen (commerciële) activiteiten, doorgroeien en hun merk blijven versterken? Dat is maar zeer de vraag.

Yuga Labs: een veelbelovende route om merkwaarde ontsluiten Yuga Labs, de maker van BAYC, is uitgegroeid tot een toonaangevend web3-merk. Recentelijk werd dat kracht bijgezet door een seed round die 450 miljoen USD opleverde in een seed round en de overname van twee andere prominente NFT-merken: Meebits en CryptoPunks . Uit het uitgelekte pitch deck van Yuga Labs wordt duidelijk dat het bedrijf niet alleen een hoge winstmarge heeft, maar ook grootse plannen voor een virtuele wereld (‘een betere metaverse’). Een cruciale rol in hun toekomstplannen is weggelegd voor de eigen cryptomunt, de in maart gelanceerde - hoe kan het ook anders - $ape-coin. Houders van Bored en Mutant Apes kregen grote sommen van deze munt en deze werd direct verhandelbaar op de grote cryptobeurzen.

De lancering van de $ape-coin maakt het mogelijk een veel grotere groep mensen te betrekken bij de community. Iedereen kan nu gedeeltelijk eigenaar worden van de waarde die Yuga Labs en BAYC creëren en zelf meebouwen aan de waarde van de community. Als deze strategie van betrekken, activeren en belonen van de community met als kern de $ape-coin succesvol blijkt te zijn, dan zou een goede token-strategie van cruciale waarde kunnen zijn voor de toekomst van veel bedrijven. Daarmee is de aanpak van Yuga Las een interessante blauwdruk voor web3-bedrijven en mogelijk ook voor traditionele bedrijven.

Zo blijkt er een stuk meer te zitten achter een NFT van een verveeld kijkende aap. Yuga Labs bouwt in rap tempo verder en verkocht onlangs een groot gedeelte van de percelen van hun virtuele omgeving in de metaverse, The Otherside. Dat leverde Yuga Labs 300 miljoen USD op en zorgde ook voor controverse, omdat het gekozen verkoopmodel de ‘gas prices’ op Ethereum tot grote hoogte stuwde en kopers dientengevolge duizenden euro’s dienden te betalen om hun aankoop te kunnen voltooien.

Overige DBCDeepDives over Digital assets en Web 3.0 in samenwerking met LekkerCryptisch:
over het bericht: DBC Deep Dive: Stablecoins
20 mei 2022

DBC Deep Dive: Stablecoins

over het bericht: DBC Deep Dive: Digitaal vastgoed in de metaverse – Woon jij straks naast Snoop Dogg?
12 april 2022

DBC Deep Dive: Digitaal vastgoed in de metaverse – Woon jij ...

over het bericht: DBC Deep Dive: Bitcoin - Hoe hoog is de prijs die we betalen?
23 maart 2022

DBC Deep Dive: Bitcoin - Hoe hoog is de prijs die we betalen...

over het bericht: DBC Deep Dive: Play to Earn - Blockchain als aanjager van een revolutie?
09 maart 2022

DBC Deep Dive: Play to Earn - Blockchain als aanjager van ee...

over het bericht: Koen Hartog

Koen Hartog

Lead Use Cases